bfo 2

Ei veke til opningskonserten!

Gratulerer med tretti unge år!

Året 2022 byr på flere viktige jubileumsmarkeringer for musikklivet her vest: Festspillene i Bergen, tuftet på arven etter Grieg, runder hele 70 år, mens Hardingtonar, tuftet på arven etter Tveitt, runder kun de 30. Sannelig markerer også Fartein Valen-festivalen et jubileum i år, nemlig 70-års minnet for komponistens død.

Et fellestrekk for disse festivalenes jubiléer i år er det faktum at Bergen Filharmoniske Orkester spiller en viktig rolle i de alle tre! Orkester og kor gjestet Sveio i slutten av april med stor konsert i Vigdartun idrettshall,  under Festspillene gjør orkesteret hele tre store konsertproduksjoner i Grieghallen, og deretter vender orkesteret – i storformat - tilbake til Norheimsund idrettshall for å feire Hardingtonars unge jubileum. Vi er særdeles stolte over å kunne ha med oss den amerikanske stjernefiolinisten James Ehnes og ikke minst at vår egen sjefdirigent Edward Gardner står for den musikalske ledelsen. Stravinskjis Vårofferet er et kjerneverk i orkesterlitteraturen, det samme kan sies om Carl Nielsens fiolinkonserts plass i fiolin-litteraturen. Og så blir det musikk av Geir Tveitt, selvfølgelig. Jeg håper festivalpublikummet i Norheimsund vil være enig i at dette er et program med kunstneriske utøvere som er en jubileumskonsert verdig!

Hardingtonar spiller utvilsomt en viktig rolle i å forvalte og fornye arven etter Geirr Tveitt, og gjennom sine første tre ti-år har festivalen på en levende måte vært med på både å opplyse om Tveitts musikalske rikdom og stadig la den lyse opp, noe som også nye generasjoner publikum kan få glede seg over.

Fra Musikkselskapet Harmonien og Bergen Filharmoniske Orkester gratulerer jeg hjerteligst med jubileet, og jeg håper samtidig at festivalens årlige musikalske avtrykk fortsatt vil bidra til både å holde de gamle spor vedlike og til at nye spor trås opp. 

Lykke til videre!